Nyhedsbrev fra Morten Flæng

28. maj 2020

Find fejl, og så tvivl.

 
Corona-krisen har vendt op og ned på vores hverdag i en periode, og mange har vænnet sig til nye måder at være sammen på. Godt vi fik trukket i håndbremsen, for det var en smitsom sygdom vi stod over for. Det har kostet på økonomien og ledigheden, men tabene af menneskeliv har heldigvis ikke været så store som feks. i Sverige, Spanien og Italien, som det ellers nemt kunne være endt med.
 
Pandemien har været en sund opvisning i, hvor overlegen den demokratiske styreform er, uanset enkelte super-liberalistiske debattørers forsøg på at sælge et tvivlsomt synspunkt om “tabt personlig frihed” eller ligende ideologisk snak.
 
Nu skal vi så åbne vores land trygt og sikkert, - desværre er desperationen i oppositionen åbenlyst, - alt skal åbnes i et tempo, så man kan være nervøs for, om det er økonomien eller mennesker det handler om?? Jeg håber ikke at genåbningen kommer til at koste unødvendige menneskeliv, for det er netop den grænse vi som fællesskab ikke ønsker overskredet.
 
Alle venter vi på en normaliseret hverdag, alt bliver ikke som før, og meget vil være anderledes når vi nu skal til at genrejse vores dejlige land. Her er løsningen ikke, at folketingets partier kører den “Find fem fejl politik som de gør i øjeblikket for at skabe splid og jagte regeringen. Der bliver brug for et konstruktivt samarbejde om at løse de udfordringer, vi står over for. Det gør politisk fnidder ikke.
 
Og der bliver nok at tage fat på. Covid-19 har i en periode medført en tilsidesættelse af nogle patient rettigheder. Reduceret aktivitet har medført et efterslæb i behandlingen på en række områder, en indhentning af dette efterslæb vil medføre øgede udgifter og vil strække sig over en længere periode, ikke mindst fordi vi også har et personale at tage hensyn til. De har knoklet derude og gjort et fantastisk stykke arbejde.
 
Ved økonomiforhandlingerne sidste år fik regionerne en god økonomisk aftale, som er med til at løfte sundhedsvæsnet. Senere har vi fået flere penge til både flere sygeplejesker og psykiatrien. På trods af det er vi ikke i mål,- det skyldes bland andet, at der bliver flere ældre, flere med livtidssygdomme, medicinudgifterne stiger, samt ny og avanceret behandling.
 
Arbejdsmarkedet og arbejdspladserne vil for rigtig mange se anderledes ud og kræve andre og nye kompetencer. Der er 50.000 flere arbejdsløse, - 150.000 lønmodtagere på lønkompensation, hvoraf en del risikerer at havne i ledighedsstatistikken,når hjælpepakkerne udløber.
Det vil kræve endnu mere uddannelse, efteruddannelse, og opkvalificering af den danske lønmodtager.
 
Der bliver nok at bruge pengene på, og så har jeg slet ikke nævnt de klimapolitiske mål, grøn omstilling, kollektiv trafik, eller udvikling af landdistrikterne mv.
 
Jeg forstår ikke alt den snak om topskattelettelser på 4.5 mia kr. Det vil i mit hoved gå ud over velfærden og betyde større ulighed.
 
Mere velfærd, - ikke mindre.
 
Venlig hilsen
Morten Flæng 
Socialdemokratiet
Region Midtjylland